Hoeveel uur slapen katten per dag?

Katten zijn bekend om hun lange dutjes en hun vermogen om op elk moment en op elke plek in slaap te vallen. Maar hoeveel uur slapen katten eigenlijk per dag? En waarom slapen ze zoveel? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en geven we tips om het slaappatroon van je kat te verbeteren.

Hoeveel slaapt een kat?

Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur), volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en senior katten (vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, min of meer aan één stuk.

Katten hebben echter een ander slaapritme dan mensen. Ze verdelen hun slaap over meerdere periodes gedurende de dag en de nacht. Katten hebben twee soorten slaap: lichte slaap en diepe slaap. Lichte slaap duurt ongeveer 15 tot 30 minuten per keer en wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, spiertrekkingen en geluidjes. Diepe slaap duurt ongeveer 5 minuten per keer en wordt gekenmerkt door volledige ontspanning, trage ademhaling en snurken.

Waarom slapen katten zoveel?

Er zijn verschillende redenen waarom katten zoveel slapen. Een belangrijke reden is dat katten roofdieren zijn die veel energie verbruiken tijdens het jagen, spelen of vechten. Door veel te slapen kunnen ze hun energievoorraad aanvullen en klaar zijn voor actie wanneer dat nodig is. Katten hebben ook een hogere stofwisseling dan mensen, wat betekent dat ze meer calorieën verbranden en dus meer rust nodig hebben. Een andere reden waarom katten zoveel slapen is dat ze zich aanpassen aan hun omgeving. Katten zijn vooral actief tijdens de schemering en de dageraad, wanneer hun prooien ook actief zijn. Dit wordt crepusculair gedrag genoemd. Als huisdieren passen katten zich echter ook aan aan het ritme van hun baasjes, waardoor ze soms meer overdag of 's nachts kunnen slapen.

Hoe kan je het slaappatroon van je kat verbeteren?

Hoewel katten veel slapen, betekent dit niet dat ze altijd goed slapen. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van de slaap van je kat kunnen beïnvloeden, zoals stress, lawaai, temperatuur of gezondheidsproblemen. Om ervoor te zorgen dat je kat goed kan slapen, kan je de volgende tips volgen:

- Zorg voor een comfortabele en rustige plek voor je kat om te slapen

- Geef je kat voldoende speeltjes en aandacht om hem mentaal en fysiek te stimuleren

- Houd een regelmatig voedings- en speelschema aan voor je kat

- Vermijd plotselinge verandering

- Raadpleeg een dierenarts als je merkt dat je kat te veel of te weinig slaapt

Slaapt mijn kat voldoende op hotel?

In tegenstelling tot bij mensen zijn de matras en het hoofdkussen in kattenhotels altijd zacht en liggen ze altijd goed. Een kat kan bijna overal en in elke houding goed slapen, zolang ze zich maar kunnen wegstoppen in een holletje of mandje, zodat ze rustig liggen.
Dit kan zeker in het Luxe-Kattenhotel, daar zijn meer dan 45 lig- en verstopplekken, waardoor ze altijd wel net dat plekje vinden waar ze heerlijk kunnen slapen.

Logo-luxe-kattenhotel-wit

Contactgegevens

Erkenningsnummer Dierenwelzijn: HK40107124

Ganzenkoor 33, 2570 Duffel
+32 460 20 44 90
Email

Open van maandag tot zaterdag
10:00 - 12:00 & 14:00 tot 19:00

Copyright 2021-2023 Luxe-Kattenhotel | Gratis webhosting ©  Alle rechten voorbehouden