Kat krabt aan de zetel: hoe te stoppen?

Wat kun je tegen het krabben aan zetels doen?

Belangrijk: sta zo positief mogelijk ten opzichte van je kat. Geef de kat in ieder geval geen straf voor het versnipperen van je dure designerzetel. Er zijn enkele trucjes waardoor je je kat op een zachtmoedige manier kunt afhelpen van het krabben.

Krabben als boodschap

Katten gebruiken krabben om berichten te verzenden naar andere katten. Met behulp van krabben geven ze bijvoorbeeld aan dat dit hun territorium is. Door krabben achter te laten op voorwerpen laat de kat naast krassen ook geuren achter. Dit komt door de zweetklieren aan de pootjes. Zelfs als katten al een krabpaal tot hun beschikking hebben, zullen ze in je huis nog de neiging hebben om te krabben en krassen (scharen) achter te laten.

Nagels scherpen tegen stress

Sommige katten vernielen meubilair omdat ze zich vervelen of omdat ze een manier proberen te vinden om hun stress te verlichten. Spelen is een geweldige manier om verveling tegen te gaan. Bovendien kunnen katten de nagels scherpen om dominantie te laten zien; het is hun manier om andere katten duidelijk te maken dat zij de beste zijn.

Krabpaal: zo kan je kat prima krabben

Om ervoor te zorgen dat je kat haar natuurlijke krabgedrag kan uiten, is een krabpaal een must, vooral voor binnenkatten. Een traditionele krabpaal bestaat meestal uit een stam die is omwikkeld met sisal en voorzien van één of meerdere ligplekken. Er zijn ook plafondkrabpalen, die hoog zijn en aan het plafond kunnen worden vastgezet. Grote krabpalen hebben vaak meerdere stammen, ligplekken en holletjes. Plaats de krabpaal op een plek waar uw gezin veel tijd doorbrengt, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer. Een uitzicht op het raam is bijvoorbeeld een ideale locatie. Katten houden ervan om vanuit grote hoogte te kijken wat er gebeurt, als ze niet aan het slapen zijn.

Verschillende soorten krabbers

Net als bij mensen zijn er verschillende soorten krabbende katten:
sommige katten krabben graag verticaal, sommige horizontaal en sommige op een helling.
Ze wisselen ook al eens graag af. Je kan dus zeker experimenteren met een ander type krabmogelijkheid aan te bieden (bv horizontaal of op een helling).
Een hoge krabpaal plaatsen, welke ze enkel kunnen bij naar boven kunnen door te klimmen aan de palen kan ook helpen.

Je kat straffen?

Het lijkt voor de hand liggend om de kat te corrigeren wanneer hij of zij aan de meubels krabt. Een kat heeft echter een aangeboren instinct om te krabben. Wanneer je boos wordt als de kat dit doet, heeft dit een schadelijke invloed op het dier, waardoor het zich onzeker en gestrest voelt. De kat voelt zich daardoor aangemoedigd om nog meer te krabben. Daarnaast heeft straffen geen enkel nut, je geeft alleen maar aandacht bij ongewenst gedrag.

Hoe leert de kat krabben op de juiste plek?

Optie 1: Krabplaatsen

Om het krabben aan meubels te voorkomen, is het heel belangrijk waar je de krabpaal neerzet. Zorg ervoor dat je kat er makkelijk bij kan en plaats de krabmeubel op een goede plek. Krabt je kat op meerdere locaties? Dan is het verstandig om meerdere krabopties aan te bieden. Voor een optimale effectiviteit is het aan te raden om een krabobject naast de slaapplek van de kat te plaatsen, zodat je kat, na het ontwaken, even lekker kan krabben..

Optie 2: Kattenkruid op de krabpaal

Wanneer je een krabpaal hebt, zou je kat er wel eens naar toe kunnen trekken. Voordat je kat de paal gaat verkennen, kun je deze inwrijven met kattenkruid of valeriaan druppels. Veel katten vinden dit leuk, maar een enkeling kan hier geprikkeld door raken. In dat geval is het verstandig om een andere aanpak te kiezen. Catnip, ook wel kattenkruid genoemd, is een perfect middel om je kat naar de krabpaal te lokken. Het bootst krabmarkeringen na waardoor katten er vaak door aangetrokken worden. Ook kun je het gebruiken om kattenspeeltjes aantrekkelijker te maken.

Optie 3: Spelend richting de paal

Ga op een ludieke manier aan de slag met het favoriete speelgoed van je kat. Begin bijvoorbeeld met een hengel en beëindig met het speeltje bovenop de krabplaats zodat de kat erop kan springen. Zorg ervoor dat de kat regelmatig de hengel in handen krijgt. Om het krabben op de krabplaats aan te moedigen, kun je ook eens krabben met je eigen nagels.

Optie 4: Goed krabben belonen

Probeer eens om je kat aan het krabben te laten wennen door het specifiek te benoemen terwijl het gebeurt. Beloon je kat vervolgens met wat lekkers. Oefen hier 3 dagen mee en vraag steeds eerder om te krabben. Als je een speelse kat hebt kun je er ook een leuk spelletje van maken met behulp van een speeltje. Als je kat op verkeerde plaatsen wil krabben, roep hem dan bij je en lok hem desnoods met wat lekkers mee naar een plek waar hij wel mag krabben. Plaats zo nodig een extra krabobject direct naast de plaats waar hij wilde gaan krabben. Als je kat niet speels is, maar wel gewend om opgetild te worden, kun je hem op de juiste krabplaats zetten en kan dit een goede manier zijn om te wennen aan de krabplaats. Wees echter voorzichtig als je kat hier niet aan gewend is, kan de kat een slechte link krijgen met de nieuwe krabpaal en het opgetild worden.

Optie 5: Kalmeren met geluid

Katten worden rustig als ze specifieke geluiden horen. Net als mensen die hun favoriete liedje luisteren, voelen katten zich meteen meer ontspannen. Hiervoor zijn speciale playlist verkrijgbaar om gebruikt te worden in stressvolle momenten, maar ook om je kat eraan te laten wennen om het op regelmatige basis te horen. Zo creëer je een zen-ervaring voor je harige vriend!

Optie 6: Kat castreren of poes steriliseren

Hormonen kunnen bij katten leiden tot ongewenst gedrag zoals sproeien bij katers, krolsheid bij poezen en zelfs bijten en krabben. Veel eigenaren laten daarom hun kat of poes castreren of steriliseren, wat niet alleen bijdraagt aan minder ongewenst gedrag, maar ook andere voordelen heeft en zelfs wettelijk verplicht is. Deze ingreep kan meestal al vanaf 6 maanden worden gedaan. Als je ervoor kiest je kat of poes te laten 'helpen', zal je dier op jonge leeftijd veel minder hinder ervaren dan wanneer je dit pas later laat doen. Denk daarom goed na voordat je een definitieve beslissing neemt - hoe eerder je de ingreep laat uitvoeren, hoe beter voor je kat of poes.

Optie 7: Kat naar buiten laten

Katten die veel buiten zijn, hebben de mogelijkheid om hun nagels te verzorgen en territorium af te bakenen door aan bomen, houtwerk en andere harde, ruwe oppervlakken te krabben. Dit geeft deze katten een grotere krabmogelijkheid dan diegenen die altijd binnen blijven. Daardoor zal een kat die veel buiten komt, waarschijnlijk minder ongewenst aan meubels krabben dan katten die altijd binnen zitten.

Optie 8: Breng meer tijd door met je poes

Iedereen heeft behoefte aan aandacht, zelfs je kat of poes! Oefenen en spelen met je huisdier is daarom van essentieel belang, ongeacht of ze wel of geen toegang hebben tot de buitenwereld, gesteriliseerd zijn of een krabpaal hebben. Zorg er daarom voor dat je kat genoeg speeltjes heeft om mee te spelen en geef ze aandacht door hiermee te spelen.

Optie 9: nagels kat knippen

Door regelmatig de nagels te knippen, kan de schade aan meubels verminderen. Dit komt omdat de kattenklauwen korter en dunner worden als u ze regelmatig knipt. Met kortere klauwen kunnen katten minder schade aan de meubels veroorzaken. Daarnaast is het gemakkelijker voor uw kat om te wandelen en rond te lopen als u de nagels korter knipt.

Het knippen van de nagels van uw kat is een eenvoudig proces dat kan worden gedaan met een speciale katten nagelknipper. Let hierbij wel zeker op dat je niet in de bloedbaan knipt! Als u een kattenknipper hebt, zorg er dan voor dat de knipper de juiste maat heeft voor uw kat.

Indien je kat bij ons op vakantie is, kun je er ook voor kiezen om ons de nagels van je kat tijdens de vakantie te laten knippen op hotel, mits je kat dit toestaat.

Logo-luxe-kattenhotel-wit

Contactgegevens

Erkenningsnummer Dierenwelzijn: HK40107124

Ganzenkoor 33, 2570 Duffel
+32 460 20 44 90
Email

Open van maandag tot zaterdag
10:00 - 12:00 & 14:00 tot 19:00

Copyright 2021-2023 Luxe-Kattenhotel | Gratis webhosting ©  Alle rechten voorbehouden