Suikerziekte bij katten: symptomen, behandeling en meer

Diabetes bij katten is een algemeen voorkomend probleem dat meer dan een miljoen katten wereldwijd treft. Als eigenaar wil je het beste voor je kat, dus het is belangrijk om te begrijpen wat diabetes is. Heb je een kat in je huis die lijdt aan suikerziekte? Of vraag je je af of je kat mogelijk deze aandoening ontwikkelt? Laat je niet ontmoedigen door de verwarrende diagnose - er zijn veel effectieve behandelingsopties die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen en het beheersen van de ziekte. In deze blogpost zal ik je meer vertellen over suikerziekte bij katten: de oorzaken, symptomen, behandelingen en meer. We weten dat katten gevoelig kunnen zijn voor diabetes, net als mensen. Maar de symptomen van de ziekte kunnen soms moeilijk te herkennen zijn. Als je een verandering in hun gedrag opmerkt, zoals meer drinken of meer plassen, kan dit een waarschuwingssignaal zijn dat je kat lijdt aan suikerziekte. Om een correcte diagnose te stellen, is het belangrijk om de achterliggende oorzaken van de ziekte te begrijpen. Hierdoor kun je je kat tegen de ziekte beschermen en zijn/haar kwaliteit van leven verbeteren.

Oorzaken van suikerziekte bij katten

De oorzaak van suikerziekte bij katten is meestal het gebrek aan insuline. Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt om glucose uit het bloed te verwijderen en te verwerken. Als de kat te weinig insuline produceert, dan zal het niveau van glucose in het bloed stijgen, waardoor diabetes kan worden veroorzaakt. Andere mogelijke oorzaken voor de ontwikkeling van diabetes bij katten zijn obesitas, een ongezonde voeding, veroudering, een verminderde immuniteit of een erfelijke aanleg.

Hoe lang leeft een kat met suikerziekte?

Er is geen definitief antwoord op de vraag hoe lang een kat met suikerziekte leeft, omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. De levensverwachting hangt af van de ernst van de ziekte, het soort behandeling dat de kat krijgt, ofwel medicatie, diëten of insuline, en de algehele gezondheid van de kat. Wanneer diabetes goed wordt beheerd, kan de levensverwachting van een kat met suikerziekte vergelijkbaar zijn met die van een kat zonder de ziekte. Maar om de ziekte goed te beheersen, moeten eigenaren regelmatig check-ups uitvoeren bij hun dierenarts, insuline toedienen en hun kat voeren met zorgvuldig geselecteerd voedsel.
Om de levensverwachting van je kat zo lang mogelijk te verlengen, is het belangrijk om de symptomen van diabetes in de gaten te houden, de oorzaken begrijpen en een effectieve behandeling te krijgen. Alleen door de symptomen en oorzaken te begrijpen, kunnen eigenaren hun katten helpen om suikerziekte onder controle te houden.

Kan suikerziekte bij katten overgaan?

Suikerziekte bij katten kan overgaan, waarbij een kat een gezond leven kan leiden zonder behandeling. Deze levensstijlveranderingen omvatten dieet- en leefwijzewijzigingen die alleen mogelijk zijn met de steun van de eigenaar. Controle door een dierenarts blijft wel essentieel om te voorkomen dat de ziekte erger wordt. Een spuit insuline wordt alleen gebruikt als alle andere behandelingsopties zijn uitgeput. Om de kans op herstel te vergroten, moeten eigenaren hun kat speciale diëten geven, constante lage bloedglucosewaarden monitoren en regelmatig hun dierenarts bezoeken.
Om het risico van complicaties door suikerziekte te verminderen, is het belangrijk voor eigenaren om hun katten te ondersteunen met extra lichaamsbeweging. Regelmatige oefening kan helpen om het lichaam van de kat fit te houden, wat een gunstig effect heeft op de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Ook is het nuttig om stress te minimaliseren in het leven van katten met suikerziekte, dus een rustige omgeving, een goede voeding en regelmatige zorg zijn belangrijk. Door deze veranderingen te maken, kunnen eigenaren de levensverwachting van hun kat met suikerziekte verlengen.

Volg echter steeds het advies van je dierenarts! In veel gevallen is Insuline nu eenmaal wel nodig.

Hoe duur is insuline voor een kat?

De kosten variëren sterk, afhankelijk van het type insuline dat wordt gebruikt, de doseringsfrequentie en de behandelingsmethoden. Het kan veel duurder zijn dan het kopen van een verpakking insuline voor een hond. Sommige apotheken bieden dezelfde insuline voor katten en honden tegen een veel lagere prijs. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken en de beste aanbieder te zoeken. Naast de kosten van insuline, moet ook het kostenplaatje voor het controleren van de bloedglucosewaarden in rekening worden gebracht. Veel dierenartsen hebben een bloedglucosemeter beschikbaar voor thuisgebruik en bieden instrumenten om het nauwkeurig te meten. Vaak zijn er ook kant-en-klare teststrips verkrijgbaar met een meter, waardoor de kosten per test laag blijven.

De prijs van insuline schommelt rond de 15€ voor 30 tot 50 spuitjes. Een teststrip schommelt rond de 0,5€.

Wat mag een kat met diabetes eten?

Wanneer een kat diabetes heeft, is het belangrijk dat er speciale voedingsvereisten in acht worden genomen. Hoewel katten met suikerziekte vast voedsel kunnen eten waar het zoetstoffen bevat, moeten ze een dieet volgen dat arm is aan koolhydraten maar rijk aan eiwitten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het speelt ook een belangrijke rol in het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Motiverende beloningen zoals kipfilet of gedroogd vlees en vis zijn aanvaardbare toevoegingen aan het dieet. Katten met suikerziekte zouden ook nat én droog voer mogen eten met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten. Voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, zoetstoffen en koolhydraten moeten echter worden vermeden. Het toevoegen van supplementen, zoals Omega-3 vetzuren, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Een dierenarts kan het beste bepalen wat de meest geschikte opties zijn als het gaat om het samenstellen van een specifiek dieet voor een kat met diabetes.

Kattenhotel voor diabetes kat

Niet elk kattenhotel ziet het zitten om spuitjes te geven. Bovendien is het belangrijk dat ze ook voldoende vaak aanwezig zijn, zodat ze uw geliefde kat in de gaten kunnen houden.
Vraag dus zeker steeds of:

  • Ze spuitjes kunnen en willen geven (en wat ze hiervoor extra aanrekenen)
  • Of hun hotel hiervoor is ingericht, maw dat de kat zich niet verstopt en ze een behandeling missen
  • Of ze maatregelen hebben voor als het plaatsen van een spuitje toch niet zou lukken
  • Of ze voldoende aanwezig zijn in het hotel (bv niet enkel voor of na het werk aanwezig)
  • Of ze eventueel een 24/7 dierenarts beschikbaar hebben
  • Of ze technieken kunnen toepassen voor stress-reductie
  • Of ze aangepaste voeding kunnen garanderen

Het is als kattenhotel belangrijk om in te spelen op de specifieke behoeften van dieren met suikerziekte.

Wees ervan bewust dat u misschien meer kosten moet betalen voor het opvangen van een kat met suikerziekte.

Ons hotel heeft ervaring met katten met diabetes, het plaatsen van spuitjes en het opvolgen van jouw geliefde viervoeter. Contacteer ons dus gerust indien je op zoek bent naar een kattenhotel voor je schattebout.

Logo-luxe-kattenhotel-wit

Contactgegevens

Erkenningsnummer Dierenwelzijn: HK40107124

Ganzenkoor 33, 2570 Duffel
+32 460 20 44 90
Email

Open van maandag tot zaterdag
10:00 - 12:00 & 14:00 tot 19:00

Copyright 2021-2023 Luxe-Kattenhotel | Gratis webhosting ©  Alle rechten voorbehouden